10. joulukuuta 2015

Luukku 10

Tarinakilpailuun ei valitettavasti saatu montaa osallistujaa. Voittajaksi ratkesikin tällä kertaa kahdesta tunnelmallisen kuvauksen kirjoittajasta Nicky, onneksi olkoon! Voittajaan ollaan palkinnon suhteen yhteydessä sähköpostilla. :) Alla vielä osallistujien tarinat ja runot.


Avatessani tallin oven kuuluu narahdus,
jota seuraa hevosen terävä hirnahdus.
Sataa lunta valkoista Suomessa,
kun aurinko paahtaa meillä Australiassa.

Odottavat vielä laatikossa joulusukat,
ja ulkona auringossa nauttivat kukat.
Täällä puhutaan, että kengurut vetävät pukin rekeä.
Joululauluja kerääntyy yhteen kuuntelemaan paljon väkeä.

Ruuat vielä kaupassa odottavat,
laatikot jouluna pöytiä kattavat.
Lahjat ovat vielä paketoimatta,
eivät hevoset malta olla lahjoja odottamatta.

Tallin ovea koristelee punainen kranssi,
jouluna kaikkia odottaa jouluratsastusmarssi.
- Nicky, Crampton Stock Horses


* ~~~~~~~~ *


Joulun koputtaessa ovelle valaistaan koko tila jouluvaloin, sekä erilaiset joulukoristeet pääsevät laatikoistaan esille. Tallien käytäville ilmestyy kuusen havut tuomaan joulun tuoksua, sekä vartomaan milloin joku ohi kulkeva hevonen nappaa mukaansa evästä taluttajan huomaamatta. Karsinoihin viritellään havuja, joihin ripustetaan muun muassa omenoita ja leipiä. Itse tallipihalle pystytetään valtava joulukuusi luomaan joulutunnelmaa ja tarhoihin hevosille jouluukuuset. Mitä joulu olisi, joille radioista soisi joululaulut iloiseen tahtiin, jotka saattavat saada ohitse kulkevan tanssahtamaan iloisesti?
- Huusari, Hevosjärven tila

* ~~~~~~~~ *


Tallityöntekijä Meri tarinoi meille myös, kuinka Jukolan talli viritetään joulukuntoon.

Jukolassa työskennellessäni minulle on vuosien mittaan käynyt niin, että joulunodotus ei ole yksinkertaisesti voinut alkaa, ennen kuin olemme yhdessä porukalla koristelleet tallin. Hanne on aina ollut mukana koristelussa, Idakin usein, mikäli vaan on mukaan ehtinyt. Ja tämän lisäksi toki myös yksityisten omistajat ovat perinteisesti osallistuneet hommaan koristelemalla ainakin oman hevosensa karsinan.

Muuttumattomana elementtinä meillä on kuusenhavuista tehdyt pienet koristeet, jotka kiinnitetään jokaiseen karsinaan. Tallin ovea koristaa tietenkin myös havuista askarreltu joulukranssi. Ikkunanpielet koristellaan jouluvaloin ja vihrein koristenauhoin. Pienistä lyhdyistä koostuvat jouluvalot viritellään myös karsinoiden ovien päälle. Lassin karsinanoveen väsään yleensä aina jotakin ylimääräistä, onhan se suosikkini. Myös Ida virittelee vuonohevosori Eetun oveen aina vähintään värikkäitä joulupalloja.


Toimiston koristelusta vastaa Hanne ja siihen ei ole puuttumista. Toimisto on omistajattaren kosketuksen jälkeen yleensä hillitty, mutta tunnelmaltaan lämmin. Lyhtyjä ei ainakaan puutu, ja ainakin iänikuinen valkoinen kynttelikkö tönöttää vuosi toisensa jälkeen toimiston pöydällä. Yksityisten taukohuoneen koristelusta saamme vastata yhdessä Idan kanssa. Ja totta kai yksityisten omistajilla on aina mahdollisuus tuoda taukohuoneeseen jotain lisää. Kirjahyllyyn ujutamme kirjojen ja palkintojen sekaan joulukoristeita, niitä langasta kyhättyjä punatulkkuja ja tonttupatsaita. Pirttipöydälle ilmestyy punainen joulutähti ja jos olemme oikein ahkeria, myöskin itse tehty piparitalo. Myös taukohuoneen ikkunaan viritellään jouluvalot ja valokuvaseinälle koristenauhoja.


Tällä tavalla se meillä tehdään - tervetuloa vaikkapa paikan päälle katsomaan!


- Tallimestari Meri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Käyttäydythän asiallisesti kommentoidessasi, kiitos!